2.11.07 klo 18:00

Kansalaisen valattomuus

Sotilaan valassa varusmiehet lupautuvat olemaan luotettavia ja uskollisia kansalaisia. Lisäksi heitä velvoitetaan palvelemaan rehellisesti ja parhaan kykynsä mukaan Suomen valtakuntaa. Ja käytännössä näiden sanojensa saattelemana heille annetaan aseet käteen ja heidät koulutetaan hyökkäämällä puolustamaan.

Tietämättömyyden varjostamassa maailmassa kyseenalaistamaton sotilas lienee tarpeen, mutta tämän päivän tietoyhteiskunnassa minä en ole valmis vannomaan minkään tai kenenkään nimeen. Ja silti voin väittää olevani monelta osin esimerkillinen kansalainen: olen tunnollinen ja hyvin kouluttautunut, teen töitä välillisesti julkiselle sektorille ja maksan veroni valittamatta. Silti minusta tekee rikollisen se, etten ole valmis kuolemaan tai tappamaan poliittisista syistä. Uskon tulevaisuuteen, jossa maantieteelliset rajat menettävät merkityksensä. Sanat, jotka Diogenes Sinopelainen lausui jo kauan ennen ajanlaskumme alkua, sopivat myös minun suuhuni: “Olen maailman kansalainen.”