6.1.08 klo 14:00

Lopullinen tuomio

Oikeusavustajani oli lähettänyt minulle joulun alla kirjeen, jossa hän pahoitteli, ettei ollut laatinutkaan tuomiostani valituslupahakemusta korkeimpaan oikeuteen. Hän perustelee päätöstään sillä, että korkeimmassa oikeudessa valituslupa myönnetään vain yhdelle tapauksesta kymmenestä. Vielä marraskuussa asioidessani hänen kanssaan puhelimitse hän sanoi käsitelleensä asian. Sattuuhan näitä erehdyksiä.

Tuomioni on näin ollen lainvoimainen, mikä on edellytys sille, että voi anoa armahdusta tasavallan presidentiltä. Tarja Halonen on vapauttanut totaalikieltäytyjiä terveydellisin syin pitkin virkakauttaan ja viime vuosina muutaman muilla perusteilla. Perusteluiksi eivät ole kelvanneet siviilipalvelun epäoikeudenmukaisuus tai totaalikieltäytyjien asema mielipidevankeina. Kuitenkin kun aikaa on, saatan raapustaa hänelle oman tarinani ja koettaa onneani, vaikkakin mahdollisuuteni on äärimmäisen epätodennäköinen.